Loading...
 

Three Winks Way




// Design Installation
// Graphics

Premise
The installation was created for SingaPlural 2014 in collaboration with Ewins to express their Parklex material; wood veneer panels that could be utilised in outdoor conditions. Ewins came to us with a very direct brief- they wanted people to touch and feel their material.

Research Summary, Analysis and Proposed Framework
In response to the brief, coupled with our site understanding of Dhoby Ghaut Green as a transitional node situated in between crowded commuting paths, we concluded that the installation should be one that addresses the pace of the site, offer a counter opportunity for people to slow down, people watch or stop for rest or lunch in this transitory site.

As the installation was only to be on site for a week-long festival, cost effectiveness become a factor to work with, especially in view of the high prices of the material. The material should be utilised in a more sustainable manner as well.

Approach
The installation is designed to resemble a stadium-like setting and utilises the notion of spectatorship to highlight a celebration. It was situated to capture the moment and the busyness of things, and asks passers-by to take a break and observe the fast pace moment and experience the site differently – to just simply be in that moment. The title “threeWinks way” expresses its notion of captivating a brief instance of experience inviting visitors to engage and immerse themselves into the installation. Similar to how the definition of “three winks” suggests a brief moment, an occasion, a juncture and a stage, the installation seeks to engage with its views with an instance of experience. The installation presents two dichotomous experiences as a gateway when it is approached from either direction, putting focus on the centre point of this transition zone. The gate way also allowed for banners to be included, to drive further the visibility of the festival.

Scaffolding was utilised as the supporting structure for its rawness to contrast against the beautiful wood grains, at the same time was a sustainable solution as the rented structure created no waste. The concept of less waste carried out through the installation; the vertical panels strategically chosen and cut to size from a batch of material commissioned for use on a house to allow for reuse as facade panelling while the Parklex seating would be made in to chairs.

Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation @ Dhoby Ghaut Green
Installation's Detail
Installation's Detail
Installation's Detail
Artist Impression
Artist Impression
Design Concept
Detail Drawing
Detail Drawing
Detail Drawing
Detail Drawing
Detail Drawing
Detail Drawing

PLUS Branding Collateral
NUS Vertical Cities Asia 2012 - 2015
SingaPlural 2015
Table-Case